Datum objave: 30. siječnja 2024.
Kategorija: Naslovnica

Posjet izložbi: Život i djelo majke m. Amadeje u očima i srcima djece – povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust (27. siječnja), učenici 1. K razreda s razrednicom Natašom Šantić posjetili su izložbu "Život i djelo majke m. Amadeje u očima i srcima djece", koja je otvorena u dvorani Florentini u Đakovu.

 

 

Izložbu su posjetili u utorak, 30. siječnja. Upoznali su se sa životom i djelom s. M. Amadeje Pavlović koja je bila provincijalna poglavarica Sestara sv. Križa od 1943. do 1955. godine, u vrijeme teških ratnih i poratnih godina.

U ratnim danima štitila je židovsku djevojčicu Zdenku Bienenstock. Njena obitelj bila je smaknuta u koncentracijskom logoru, a nju je iz Osijeka, u lipnju 1941. godine, u Đakovo doveo svećenik Alfred Hölender i predao ju je majci M. Amadeji na skrb. Unatoč opasnosti za sestre i vlastiti život, ona ju je do svibnja 1945. godine skrivala u samostanu pod tuđim imenom i pomagala joj. 

Zdenka Bienenstock 2008. pokrenula je postupak posthumne dodjele naslova Pravednice među narodima s. M. Amadeji. Odličje joj je posmrtno dodijeljeno 23. ožujka 2009.

 

Tekst: Nataša Šantić, dipl. teol.

 

Pročitajte još

UPIS UČENIKA U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE

UPIS UČENIKA U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE

Učenici koji ostvaruju pravo upisa u I. razred srednje škole u školskoj godini 2024./2025., koji se upisuju u programe obrazovanja za koje je potrebno dostaviti dokumente o ispunjavanju posebnih uvjeta iz natječaja za upis (dokazivanje zdravstvene sposobnosti...

Naši učenici na ljetnoj praksi u tvrtki OG-CS

Naši učenici na ljetnoj praksi u tvrtki OG-CS

Na ljetnoj praksi odnosno na OG-CS Academy sudjeluje šest naših učenika koji su upravo završili treći razred smjera Web dizajner, a to su Marino Friedrich, Veronika Rakušić, Toni Orešković, Ena Majdančić, Marina Jurišić i Zvonimir Perošević. Opširnije na sljedećoj...

Skip to content