preskoči na sadržaj

Ekonomska škola Braća Radić

 > Knjižnica  > Lektira
 

Ako knjige za lektiru trenutno nema u knjižnici, pomoću CARNetovog elektroničkog identiteta dobivenog u školi, može se pristupiti web stranicama eLektire.  Postavljen je čitav niz knjiga, te obilje zvučnih zapisa i video-materijala.

 

 

Na ovim stranicama cjelovita djela hrvatskih i stranih pisaca s popisa obvezne školske lektire, ali i šire, besplatno su dostupna učenicima i studentima, te njihovim nastavnicima i profesorima. Već je postavljeno oko 200 knjiga, te obilje multimedijskih sadržaja, kao što su zvučni zapisi i video materijali. Cilj projekta je na Webu objaviti SVE osnovnoškolske i srednjoškolske lektire - ukupno preko tisuću naslova!

Projekt eLektire je nastao na inicijativu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, a realiziraju ga CARNet i Bulaja naklada.

Za pristup sadržaju morate se prijaviti svojim AAI@EduHR elektroničkim identitetom, kojega ste dobili u svojoj školi ili ustanovi.

Ako ne znate koja je vaša korisnička oznaka ili zaporka, obratite se administratoru elektroničkog (LDAP) imenika vaše škole ili matične ustanove. Tko je administrator u vašoj školi možete provjeriti OVDJE.

Za dodatne informacije u vezi pristupa ovim stranicama obratite se CARNetovom Help-desku, na adresu helpdesk@carnet.hr ili telefonski na 0800 CARNet (0800/227 638).

 

E-KNJIGE

 

1. Biblija

Biblija (grč.τὰ βιβλίαknjižicesveščići), zbirka tekstova koje Židovi(samo SZ) i kršćanidrže svetima, od Boga nadahnutima i glavnim izvorom svoje vjere, a temelj su i za Kuran; nastali su u vremenu između 1000 p.n.e.(Suci 5) i 100 n.e.(Otk i 2 Pt). Naziva se i "Sveto pismo", "Pismo" ili "Pisma".


 

2. Project Gutenberg

Projekt Gutenberg je projekt koji je započeo Michael Hart 1971.godine, s ciljem da sve knjige koje su u javnom vlasništvuprebaci u elektronički oblik, s dva vrlo pohvalna cilja:

  • da ih se na taj način sačuva (jer papir trune)
  • da budu dostupne preko interneta svakome koga zanimaju, tko je željan znanja

 

3. Besplatne elektroničke knjige Društva za promicanje književnost na novim medijima

DPKM je osnovan s ciljem promicanja književnosti na novim medijima, prvenstveno na internetu i CD-ROM-u, kao i promicanja književnosti među korisnicima novih medija i tehnologija.


 

4. Biblioteka elektorničke knjige Matice hrvatske

Matica hrvatska djeluje od 1842. godine, a najvažniji je i najveći nakladnik knjiga i časopisa u Hrvatskoj. U Središnjici i ograncima objavljuje više od stotinu knjiga svake godine, koje redovito odnose najvažnije hrvatske književne nagrade. Uz dvadesetak redovnih biblioteka značenjem se ističe biblioteka Stoljeća hrvatske književnosti, u kojoj je objavljeno već sedamdesetak naslova. Središnjica objavljuje dvotjednik Vijenac, novine za književnost, umjetnost i znanostte književni i znanstveni časopis KoloHrvatsku reviju.


 

5. Djela S. S. Kranjčevića

Vrlo smo ponosni što vam možemo predstaviti prvu sustavne web-stranice o jednom hrvatskom velikanu. Cinimo to koristeci se najboljim odlikama novih tehnologija koje doista otvaraju mogucnost da se Kranjcevicev život sagleda s novom kvalitetom koja se ocituje na više razina i zahvaca cjelokupni opseg multimedije.


 

6. Zbirka književnih djela na hrvatskom jeziku (digitalna zbirka knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu)

Zbirka se izrađuje s ciljem poboljšanja pristupa ispitnoj literaturi i informacijama.

Nove tehnologije otvaraju mogućnosti brzog i jednostavnog pristupa informaciji.

Ideju o izradi ove zbirke potakla je prof. dr. Jadranka Lasić-Lazić s Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu (jlazic@ffzg.hr), a u projektu su do sada sudjelovali studenti Odsjeka za informacijske znanosti.

Projekt se odvija i u suradnji s Hrvatskim savezom slijepih (vidi IPSIS).


 

7. Google Books
Search the full text of Books
Find the perfect book for your purposes and discover new ones that interest you.


 

8. Wikizvor

Wikizvor je slobodna zbirka tekstova u javnom vlasništvu. Projekt službeno funkcionira pod okriljem organizacije Wikimedia Foundations ciljem stvaranja rastuće zbirke izvornih tekstova i njihovih prijevoda s drugih jezika.

Wikizvor je Wikimedia projekt sličan Projektu Gutenberg, dakle na njemu se mogu objavljivati tekstovi u javnom vlasništvu.

Wikizvor nije konkurencija projektu Gutenberg, nego ga upotpunjuje, i to na dva načina.

  1. U ovom trenutku je projekt Gutenberg prilično anglocentričan, ima nešto knjiga i na njemačkom i francuskom, no ostali jezici su zapostavljeni.
  2. Knjige (i ostali tekstovi) na projektu Gutenberg nisu prilagođeni lakom čitanju iz web preglednika, i lakom povezivanju raznih tekstova, gdje su u ovom trenutku projekti Wikimedije bez premca.

 

9. CARNet e-knjižnica

 

e-Knjižnica arhiva je digitalnih knjiga i časopisa, dostupnih za čitanje u .pdf formatu svim članovima obrazovne, akademske i istraživačke zajednice - učenicima, nastavnicima, studentima, profesorima i znanstvenicima.


 

10. Bibliomania

  • Free Online Literature with more than 2000 Classic Texts
  • Literature Book Notes, Author Biographies, Book Summaries and Reference Books
  • Read Classic Fiction,Drama,Poetry,Short Storiesand Contemporary Articles and Interviews
  • Study Guidesto the most read books and Help for Teachers
  • Research our Reference Books, Dictionaries, Quotations, Classic Non-fiction,Biographies and Religious Texts
  • Buy the books personally read and recommended by Bibliomania  

 11. ICDL - International Children's Digital Library

The ICDL Foundation's goal is to build a collection of books that represents outstanding historical and contemporary books from throughout the world.  Ultimately, the Foundation aspires to have every culture and language represented so that every child can know and appreciate the riches of children's literature from the world community.

 
 

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
 
dozvole dozvole | obriši | uredi ]
objavio: Danica Crnov   datum: 20. 3. 2013.
 
 
 
Uređivanje modula Kalendar
 
« Studeni 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10

Uredi


 
 

 

Kalendar
« Studeni 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
 > Knjižnica  > Lektira
CMS za škole logo
Ekonomska škola Braća Radić / Vijenac kardinala A. Stepinca 11, HR-31400 Đakovo / ss-ekonomska-bracaradic-dj.skole.hr / ured@ss-ekonomska-bracaradic-dj.skole.hr
preskoči na navigaciju