preskoči na sadržaj

Ekonomska škola Braća Radić

 > Projekti  > ZELENI VAL
 

AKTIVNOSTI PROJEKTA ZELENI VAL

 

Potaknuti člankom na hrvatskim portalima o prikupljanju plastičnih čepova za  Društvo oboljelih od multipleskleroze  Primorsko goranske županije, naša škola odlučila se  2013. godine uključiti u akciju. Aktivnosti za prvu godinu rada osmislile su profesorice Anamarija Gajger, Spomenka Crnoja i Marija Milanović.

Tijekom te nastavne godine aktivnosti su se svodile na podizanje svijesti naših učenika o važnosti razvrstavanja otpada , humanosti na djelu i volontiranju. 

Okupili smo dvadesetak učenika koji su bili zaduženi za izradu panoa, letaka, spremnika te zamolili  učenike susjedne škole da se odazovu akciji
Učenici na praksi u trgovačkim centrima također su  provodili  aktivnosti skupljanja čepova, a  stupili smo i  u kontakt sa Autoprometnim poduzećem Požega u svrhu dopreme čepova u Rijeku.

                                                                                
Sudjelovali smo  u akciji „Dobro je činiti dobro“ – kako bi upoznali građane našeg Đakova o našoj akciji.
Zahvaljujući dobroj medijskoj popraćenosti ove  humanitarna akcije, dobili smo i donaciju iz Zagreba. Gospođa Suzana Nevešćanin na mrežnim je stranicama Dnevno hr. vidjela našu akciju te nam proslijedila 55 kg čepova, a do kraja nastavne godine prikupili smo 202 kg plastičnih čepova

                  

Šk. Godina 2014./2015.

Zahvaljujući podršci učenika, građana i kolega odlučile smo proširiti svoje aktivnosti , čiji je i dalje osnovni cilj prikupljanje plastičnih čepova.Aktivnost smo preimenovali u projekt „Zeleni val“, a  ideja je da svojim aktivnostima objedinimo sve odgojno obrazovne ustanove u svrhu projekta. Projektu se priključuju kolegice Nataša Šantić i Darinka Rechner.

Aktivnosti:

  • U projekt je uključeno tridesetak učenika naše škole iz svih razrednih odjela
  • Izrađeni su promidžbeni materijali kako bi djecu i učenike upoznali s akcijom
  • Izrađene su prezentacije za vrtiće ali i osnovne škole
  • Izrađeni su edukativni materijali
  • Osmislili smo radionice za sve dobne skupine
  • Autoprijevozno poduzeće Požega prevozi čepove do Rijeke

Tijekom listopada i studenog 2014. godine obišli smo sve vrtiće u gradu, vrtić u Vrpolju, tri osnovne škole u gradu , osnovnu školu Viškovci, osnovnu skolu Đakovački Selci, osnovnu školu Vrpolje i Dom za stare i nemoćne u gradu Đakovu. Posebno treba istaknuti razne udruge i obične građane koji nas zovu da dođemo po prikupljene čepove. Tijekom cijele godine smo vlastitim prevoznim sredstvima obilazili sve koji su nas zvali da preuzmemo plastične čepove.

Dana 22. listopada 2014. godine učenici s profesoricom Marijom Milanović  posjetili su učenike Osnovne škole Vladimir Nazor kako bi ih upoznali i uključili u projekt Zeleni val.

Dana 27. listopada 2014. godine, učenici Ekonomske škole Braća Radić, Đakovo,  posjetili su Dječji vrtić Sunčev sjaj- Montessori – Nazaret u Đakovu kako bi djecu upoznali i uključili u humanitarnu akciju prikupljanja plastičnih čepova. Da je posjet djeci u  spomenutom vrtiću bio uspješan, najbolje dokazuju riječi našega učenika Luke Buljana iz 1. E2 razreda: Djeca su nas primila s radošću i veseljem i to mi se jako dojmilo te mi je dalo još više poticaja za aktivno sudjelovanje u projektu. Svidjelo mi se što su mališani bili veseli i dobre volje, bilo mi je zabavno pomagati.

Dana 13.11.2014. u projekt se uključio Dom za starije i nemoćne osobe iz Đakova, koji su posjetili naši učenici s profesoricom Spomenkom Crnoja. Korisnici su vrlo radosno prihvatili poziv te se priključili projektu.

O posjeti su nekoliko riječi rekle naše učenice Marijana Šajkunović, 4.E2 i Josipa Privara, 4.E2:  „Akcija nam se svidjela jer smo i one najstarije uključili. I oni će odvajanjem čepova sudjelovati u humanitarnoj akciji i pomoći onima kojima je to najpotrebnije, a da uz to štite okoliš i razvijaju ekološku svijest. S velikom pažnjom su poslušali našu prezentaciju i odmah se odlučili uključiti. Kako bi nam zahvalili na posjetu, korisnici su nam pjevali razne pjesme.“

Željko Ćukušić,  3e1: „Dana 20.11.2014. uputili smo se i u Osnovnu školu Luke Botića u Viškovcima s profesoricama Marijom Milanović i Anamarijom Gajger. Prvo smo se predstavili i kroz prezentaciju objasnili naš projekt, za koga skupljamo plastične čepove, gdje ih možemo naći te zašto bi uopće trebali pomoći. Djeca su nas sa zanimanjem gledala i slušala. Nakon prezentacije smo im podijelili čepove kako bi mogli napraviti nešto što žele. Dječaci su od čepova napravili rakete, a djevojčice cvijeće i srceta i bilo im je jako zanimljivo. Uvjereni smo kako će se i oni uključiti u ovu akciju i pomoći osobama oboljelim od multipla skleroze.“

Na poziv  Osnovne škole iz Đakovačkih Selaca dana 21.11.2014., naši su učenici s profesoricama Marijom Milanović i Anamarijom Gajger posjetili i ovu školu. Svoje iskustvo s nama dijeli učenik Luka Buljan, 2E1: „U Đakovačkim Selcima mi je bilo jako zabavno predstavljati djeci naš projekt. Svi su bili pozitivno raspoloženi i s užitkom su pratili naše predavanje. Kasnije su također bili spremni za praktičan rad kao što je  slaganje različitih građevina, vozila i imena od  čepova. Jedno jako zanimljivo iskustvo mi je bilo držati takvo predavanje jer sam se našao u poziciji koju sam nekoć u njihovim godina i sam gledao. Jako sam sretan što je ovaj projekt bio uspješan i veselim se nadolazećim radionicama“.

Proširenje projekta prikupljanja plastičnih čepova za Društvo oboljelih od multiple skleroze Primorsko - goranske županije nastavilo se dana 27.11.2014. U projekt Zeleni val uključili su se i vrtići grada Đakova. Učenici su, s profesoricama Spomenkom Crnoja i Darinkom Rechner, posjetili vrtić u naselju Vila te  Botićevoj ulici gdje su  održali radionice kako bi vrtićarce upoznali s projektom.

O posjetu nam je  nekoliko riječi rekla Marija Opačak, 3. E1: “Došavši u vrtić, prisjetili smo se dana koje smo proveli ondje (mi koji smo također tamo išli) i nadali smo se da ćemo i njima objasniti zašto uopće skupljamo plastične čepove te da će ubrzo i oni početi. Djeca su bila raspoložena za igru, bojanje, razvrstavanje čepova po bojama i primili su nas s radošću. Ostavili smo im našu kutiju u koju su rekli da će svaki dan donositi čepove te da će obavijestiti i svoje roditelje o tome kako bi i oni pomogli. Sve je prošlo u najboljem redu i ne sumnjamo da će se i oni angažirati u ovome projektu.“

Dana 1.12.2014. projekt smo proširili i na susjednu Brodsko - posavsku županiju gdje su naši učenici s profesoricama Marijom Milanović i Anamarijom Gajger posjetili dječji vrtić Zvrk i Osnovnu školu "Ivan Meštrović" u Vrpolju. Toga dana projektu su se priključio i gradski vrtić u Mažuranićevoj.

Dječji vrtić Zvrk Đakovo u projekt je uključen dana 4.12.2014.

Dana 8. svibnja 2015. godine u OŠ Budrovci održan je integrirani projektni dan s temom "Dan planeta Zemlje" prigodom kojega je eko-grupa predala prikupljene čepove našim učenicima.

Dana 8. svibnja 2015. u projekt je uključena Osnovna škola  Satnica Đakovačka, a pridružile su se i sljedeće škole: Osnovna škola Josipa Jurja Strossmayera Trnava,  Osnovna škola "Silvije Strahimir Kranjčević" Levanjska Varoš , Osnovna škola Ivan Goran Kovačić Đakovo.

Do kraja nastavne godine prikupili smo 588 kg plastičnih čepova.

 

Šk. Godina 2015./2016.

Projekt se nastavlja i ove školske godine jer interes za pomoć, volontirane i razvoj ekološke svijesti dolazi do punog izražaja od najmanjih do najstarijih osoba.

Uvođenjem građanskog odgoja i obrazovanja u srednje škole, naš projekt pruža idelane mogućnosti za razradu raznih ishoda GOO kroz sate razredne zajednice u obliku izvanučioničke nastave.

Plan aktivnosti za ovu šk. Godinu:

Prezentacija i izlaganje na temu GOO – primjeri dobre prakse- izvanučionička nastava

Međužupanijski aktiv vjeroučitelja  - Marija Milanović i Anamarija Gajger
Međužupanijski aktiv poslovne administracije – Darinka Rechner i Spomenka Crnoja
Međužupanijski aktiv ekonomije – Anamarija Gajger i Marija Milanović
Međužupanijski aktiv trgovine – Darinka Rechner i Spomenka Crnoja

Obnova spremnika u školama
Izrada panoa o postignućima

 

Do kraja nastavne godine prikupili smo 468 kg prikupljenih  plastičnih čepova.

 

 

 

Šk. Godina 2016./ 2017.

Projekt „Zeleni val“  se nastavlja , nadamo se da ćemo uspjeti osuvremeniti postupke u prikupljanju i odvozu čepova i školske aktivnosti zahvaljujući pomoći gradskog komunalnog poduzeća Univerzal. Oni su  obećali donirati spremnike u suradnji s tvrtkom Gradatin u svrhu razvrstavanja otpada u  našoj školi. Budući da naša škola već tri godine zajedno sa Strukovnom školom Antuna Horvata prikuplja plastične boce za međunarodni pokret "Marijini obroci" (Marysmeals) , ove godine je prvi puta organizirana jednodnevna akcija prikupljanja plastičnih boca koje su potom  predane koordinatorici projekta strukovne škole,  profesorici Maji Breulj. Postavljanjem spremnika na školskim hodnicima omogućujemo učenicima da otpad s kojim se svakodnevno susreću u školi ( papir, bočice za sokove i vodu, čepove s istih, razne plastične i papirne  vrećice u kojima donose hranu) smisleno razvrstaju na odgovarajuće mjesto. Pri tome razvijaju svijest o važnosti očuvanja okoliša, ali i humanitarnom djelovanju na lokalnoj i globalnoj razini.

Članovi projekta: Anamarija Gajger, Spomenka Crnoja, Marija Milanović, Nataša Šantić, Darinka Rechner i Bernardica Šušak.

Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
 > Projekti  > ZELENI VAL
CMS za škole logo
Ekonomska škola Braća Radić / Vijenac kardinala A. Stepinca 11, HR-31400 Đakovo / ss-ekonomska-bracaradic-dj.skole.hr / ured@ss-ekonomska-bracaradic-dj.skole.hr
preskoči na navigaciju