preskoči na sadržaj

Ekonomska škola Braća Radić

 

PETI SUSRET UČENIKA I NASTAVNIKA U PROJEKTU S.I.K.U.L.A, ĐAKOVO, HRVATSKA

Autor: Zlata Hrženjak, 4. 7. 2019.

Peti susret učenika i nastavnika u okviru projekta S.I.K.U.L.A. programa Erasmus+ ofržao se od 11. do 15. ožujka u Đakovu. Sudionici su bili gosti iz Italije i Portugala, a tijekom aktivnostisudionici su posjetili zanimljive lokalitete prirodne baštine, kulturoloških i arhitektonskih spomenika, ali su sudjelovali i u gastro radionici pripremajući tradicionalna jela iz Iz Italije, Portugala i Hrvatske koristeći se tipičnim namirnicama donesenim za ovu prigodu.

Više nije nikakva novost da su učenici i nastavnici Ekonomske škole Braća Radić iz Đakova  domaćini svojim vršnjacima iz različitih zemalja diljem Europe ili da i sami negdje putuju i prezentiraju svoju školu, grad i zemlju ili utvrđuju i proširuju svoja znanja. Tako su i ovog tjedna domaćini u projektu S.I.K.U.L.A – Students' Iternational Knowledge unvails Lovely Areas programa Erasmus+

Cilj projekta je otkriti i predstaviti mjesta i zanimljivosti svog kraja koja nisu dovoljno promovirana i a predstavljaju pravo bogatstvo za turizam. Svojim će prijateljima tijekom ovog tjedna predstaviti niz zanimljivosti iz područja arhitekture, kulture, prirodnih ljepota i gastronomije.

Već prvog dana pokazali su im katedralu, crkvu Svih svetih i ostatke srednjovjekovnih zidina u Đakovu, upoznali ih sa značajem i ulogom biskupa Josipa Jurja Strossmayera, veličinom kipara Ivana Meštrovića i osebujnošću pjesnika Dragutina Tadijanovića i književnice Ivane Brlić Mažuranić.

Pokazali su im prirodne ljepote Papuka i vinograda u Trnavi, a do kraja tjedna provest će ih močvarama Kopačkog rita, baroknim Osijekom, pokazati dvorce u Valpovu, Donjem Miholjcu , Našicama i Vukovaru, prošetati vinkovački trgom koji prikazuje najstariji kalendar u Europi, te predstaviti književnika Ivana Kozarca i prvu hrvatsku kompozitoricu Doru Pejačević

Ipak 13. ožujka održat će se možda najatraktivnija aktivnost u kojoj će europski srednjoškolci sudjelovati, pripremati će i servirati jela svoga kraja. Za potrebe ove radionice, naši gosti su donijeli najtipičnije namirnice iz svojih krajeva, a Đakovčani će se predstaviti slavonskim specijalitetima. Bogatstvo mirisa i okusa naći ć se zajedno servirani na stolu Pansiona Budimir čijem vlasniku se zahvaljujemo na nesebičnom ustupanju prostora i opreme za kuhanje.

Iskustvo u kulinarskim vještinama svakako predstavljaju pravi izazov i zato s nestrpljenjem očekujemo sutrašnju radionicu.  A da će se svi zaista potruditi u to ne treba ni sumnjati jer su na degustaciju pozvali i sve sudionike međužupanijskog natjecanja u kompjuterskoj daktilografiji koje će Ekonomska škola Braća Radić također sutra ugostiti.

No aktivnosti neće završiti serviranjem i degustacijom jela, poslijepodne će se nastaviti s radionicama u etno stilu, Izrađivat će se zidni ukrasi i straničnici s motivima ukrasa slavonske narodne nošnje, ali će školom odjeknuti i zvuci tamburice, a učenice odjevene u narodne nošnje naučit će  ih osnovne korake šokačkog kola. I za kraj nešto modernije, svi zajedno zaplesat će zumbu.

 

    

        

 

 
Kalendar
« Rujan 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
 > Projekti  > ERASMUS+  > STUDENTS'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' INTERNATIONAL KNOWLEDGE UNVEIL LOVELY AREAS
CMS za škole logo
Ekonomska škola Braća Radić / Vijenac kardinala A. Stepinca 11, HR-31400 Đakovo / ss-ekonomska-bracaradic-dj.skole.hr / ured@ss-ekonomska-bracaradic-dj.skole.hr
preskoči na navigaciju