preskoči na sadržaj

Ekonomska škola Braća Radić

 

TREĆI SUSRET UČENIKA I NASTAVNIKA U PROJEKTU S.I.K.U.L.A , SUCEAVA, RUMUNJSKA

Autor: Zlata Hrženjak, 4. 7. 2019.

Treći susre učenika i nastavnika u okviru projekta S.I.K.U.L.A. programa Erasmus+, održao se u Suceavi,u Rumunjskoj od 1. do 5. listopada 2018.

Kao I obično , prvog dana susreta sudionici se sastaju u školi domaćinu gdje je pripremljen prigodni program dobrodošlice, a gosti predstavljaju svoje škole, gradove I zemlje.

U poslijepodnevnim aktivnostima sudionici su sudjelovali u gastro radionici pripremanja jela od lokalnih namirnica koje su donijeli iz svojih zemalja I glavnog jela koje su predložili domaćini. Sudionici su  rezultat svoje radionice nazvali POCRRO

Drugog dana mobilnosti započelo se s otkrivanjem zanimljivih lokacija u centru Sucaeve nizom osmišljenih zabavnih zadataka koje su mješoviti timovi trebali izvršiti.U arhitektonske I kulturne sadržaje uključeni su posjet tvrđavi u Suceavi, Muzeju tradicionalnih kuća.

Tvrđava je prvobitno sagrađena tijekom vladavine Petra Moldavskog. Srednjovjekovni dvorac je bio dio utvrde u kasnom 14. st. Zbog opasnosti od otomanskog carstva. Bila je dovoljno jaka da se obrani od napada sultana Mehmeda II koji je osvojio Konstantinopol.1476.

Tvrđava se sastoji od dvije koncentrične citadele. Unutrašnja citadela poznata kao Fortul masatin je pravokutnog oblika i otvorenog dvorišta. Poslije 1476 dograđene su druge utvrde na vanjskoj citadeli.Cijeli dvorac je okružen obrambenim kanalom. Danas je tvrđava bitno obilježje Suceave i turistička atrakcija. Od 2011 u njoj se održavaju kulturni događaji kao što je Festival rock glazbe pokrajine Bukovine.

Muzej seoskih kuća je skupina starih kuća i sela sačuvanih na različitim lokacijama sjeverne Moldavije koje su prenesene na sadašnju lokaciju. Sačuvale su oblik kakav su imale prije nekoliko stotina godina. Sadrže brojne informacije o tradiciji te regije. To je u stvari muzej na otvorenom mnoštva različitih kuća iz Bukovine, drvenom crkvom, cijelo tradicionalno selo iz Bukovine je rekonstruirano do najsitnijeg detalja.

Muzej seoskih kuća je skupina starih kuća i sela sačuvanih na različitim lokacijama sjeverne Moldavije koje su prenesene na sadašnju lokaciju. Sačuvale su oblik kakav su imale prije nekoliko stotina godina. Sadrže brojne informacije o tradiciji te regije. To je u stvari muzej na otvorenom mnoštva različitih kuća iz Bukovine, drvenom crkvom, cijelo tradicionalno selo iz Bukovine je rekonstruirano do najsitnijeg detalja.

Novi samostan sv. Ivana je pravoslavni manastir sagrađen u 16.st. samostanska crkva je jedna od osam moldavskih crkava koje su na UNESCOvom popisu svjetske baštine, a Ministarstvo kulture i religijskih poslova ga je uvrstilo na listu povijesnih spomenika kulture. Samostan je posvećen sv. Ivanu iz Suceave, moldavskom redovniku koji je propovijedao za vrijeme turske okupacije pa je stoga ubijen u mjestu Cetatea Alba.

U samostanu je postavljena stalna izložba u 27 soba koja kronološki predstavlja izloške od najstarijih arheoloških nalaza iz doba Paleolita do revolucije 1898.

Samostan Dragomira je sagrađen  tijekom prvog desetljeća 17.st. I nalazi se oko 15 km od Suceave. To je najviši moldavski samostan renoviran kao pravoslavna građevina. Jedinstven je po svojim dimenzijama I složenim ukrasima uglavnom isklesanim u kamenu.

Područje Rumunjske je naseljeno nekoliko tisuća godina I pronađeni su ostatci keramike različitih oblika I boja ukrašeni jednostavnim ili vrlo složenim ukrasima koji svjedoče bogatoj prapovijesnoj kulturi.

Sucevița samostan je pravoslavni samostan smješten u sjeveroistočnom dijelu Rumunjske blizu rijeke Sucevite u selu istog imena.

Arhitektura sadrži elemente buzanta i gotike kao i one tipične za oslikane crkve u Moldaviji. I vanjski i unutrašnji zidovi su pokriveni muralima velike umjetničke vrijednosti koji prikazuju biblijske scene iz Starog i Novog zavjeta.

Samostan Voronet je srednjovjekovna građevina u selu Voronet, jedan od oslikanih samostana u južnoj Bukovini.  Sagrađen je u 15.st. i često je poznat pod nazivim Sistinska kapela istoka. Freske Voroneta sadrže intenzivnu nijansu plave poznatu kao rumunjsko voronetsko plava.

Legenda o porijeklu crkve povezuje dvije središnje osobe rumunjske povijesti, osnivača samostana Stefana velikog i sv. Danila pustinjaka, prvog opata u samostanu čiji se grob u njemu nalazi.

Samostan Humor je ženski samostan sagrađen u 16.st. na temeljima ranijeg samostana koji datira iz 15. st. Od 1786 do 1990 je bio zatvoren. Uz samostan Voronet je vjerojatno jedan od najočuvanijih, a boja koja prevladava na freskama je crvenkasto-smeđa

Crna keramika iz Margine je poznata diljem svijeta I oblikuje se rukama, peče I zatim polira također ručno.Crna boja nastaje tijekom procesa pečenja prastarim tehnikama koje se prenose s generacije na generaciju kao tajna koja nije nikad izašla iz Margine.

Cacica rudnik soli je smješten u sjevernoj Rumunjskoj i predstavlja jednu od najvećih zaliha soli u zemlji. Najstariji je i najbolje očuvan rudnik soli i otvoren za posjete turista.

Planine Rarau su dio istočnih Karpata i nude fantastične mogućnosti za pješačenje i planinarenje od svibnja do listopada

Uz planine je vezana i legenda . 1538 Moldavijom je vladao Petru Rates. Turci vođeni Sulejmanom veličanstvenim napali su tvrđavu Suceave, te je Petru, kojeg su izdali njegovi podanici pobjegao je sa ženom Elenom  i sinom Stefanom u planine i sklonio se u pećinama među stijenama planina Rarau. Sa sobom su ponijeli dio dragocjenosti. Legenda kaže da je velika stijena pala na mjesto gje se nalazilo blago i zatrpala napadače. Princeza Elena je rekla da su time platili svoj spas, a stijene su nazvali Gospođine stijene dok je blago ostalo skriveno pod njima.

            
Kalendar
« Rujan 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
 > Projekti  > ERASMUS+  > STUDENTS'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' INTERNATIONAL KNOWLEDGE UNVEIL LOVELY AREAS
CMS za škole logo
Ekonomska škola Braća Radić / Vijenac kardinala A. Stepinca 11, HR-31400 Đakovo / ss-ekonomska-bracaradic-dj.skole.hr / ured@ss-ekonomska-bracaradic-dj.skole.hr
preskoči na navigaciju