preskoči na sadržaj

Ekonomska škola Braća Radić

 > Naslovnica
 

Let's share our heritage: Cjelodnevni izlet i aktivnosti na otvorenom: Kopački rit, Vučedol, Vinkovci

Autor: Ana Birovljević, 24. 10. 2019.

Aktivnosti trećega dana obuhvatile su posjet mjestima prirodne i kulturne baštine našega kraja. Park prirode Kopački rit bio je prvo odredište. Uz pratnju stručnoga vodiča, dio sudionika projekta provozao se brodom, a dio je prošetao Parkom te su se upoznali s njegovom bogatom florom i faunom. Kopački rit stanište je brojnim pticama močvaricama, običnom jelenu te orlu štekavcu, koji je i simbol Parka.

 

Sljedeće odredište bio je Muzej vučedolske kulture nedaleko od Vukovara. Tijekom obilaska, uz stručno vodstvo na engleskom jeziku, posjetitelji su svjedočili razvoju i kompleksnosti vučedolske kulture. Muzej je osnovan 2013. godine, posvećen je isključivo jednoj kulturi te ima status nacionalnog muzeja.

Nezaobilazni dio vukovarskog područja svakako je Vukovarska bolnica – Mjesto Sjećanja u kojoj su naši gosti po prvi puta svjedočili strahovitim stradanjima tijekom Domovinskoga rata.

U nastavku cjelodnevnog izleta, profesori i učenici upoznali su se s ostavštinom utjecajnog hrvatskoga književnika Ivana Kozarca. Projekt Let's share our heritage zasniva se na kulturnoj i prirodnoj baštini, a Kozarac predstavlja veliki dio naše kulturne baštine, stoga su u sklopu projekta sudionici posjetili njegovu rodnu kuću u Vinkovcima. Od bogate ostavštine spomenimo roman Đuka Begović, koji se smatra vrhuncem njegova književnog stvaralaštva. Grad Vinkovce sudionicima je predstavila profesorica Nataša Šantić, koja im je ispričala o njegovu smještaju i znamenitostima.

Izlet je završio u veselom raspoloženju, domaćini su ponosni jer su se mogli pohvaliti kulturnim bogatstvom našega kraja, a gosti su prepoznali vrijednost naše baštine i, iako umorni, bili su izrazito zadovoljni što su imali priliku vidjeti djelić bogate hrvatske kulturne i prirodne ostavštine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

 
Tražilica
 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Ekonomska škola Braća Radić / Vijenac kardinala A. Stepinca 11, HR-31400 Đakovo / ss-ekonomska-bracaradic-dj.skole.hr / ured@ss-ekonomska-bracaradic-dj.skole.hr
preskoči na navigaciju